Haberler

Üniversitemizde “Uluslararası İki Dillilere Türkçe Öğretimi Çalıştayı” Gerçekleştirildi

24.05.2024

Avrupa’daki iki dillilere Türkçe öğretimi süreçlerini çeşitli boyutlarıyla değerlendirmek ve bu konuda ortaya çıkan sonuçları ilgili kurumlar ve kamuoyuyla paylaşmak amacıyla 22-23 Mayıs 2024 tarihlerinde Üniversitemiz ve Türkiye Maarif Vakfı iş birliğiyle Üniversitemiz ev sahipliğinde, “Uluslararası İki Dillilere Türkçe Öğretimi Çalıştayı” düzenlendi. Çalıştaya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Rektörümüz Prof. Dr. Cemal Yıldız, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Tuba Korkmaz, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, MEB, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Dil Kurumu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı gibi ilgili kurum temsilcileri, akademisyenler, eğitim müşavirleri ve alan uzmanları katılım gösterdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Cemal Yıldız, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Tuba Korkmaz ve Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün tarafından yapılan açış konuşmalarıyla başlayan program, Humboldt Üniversitesinden Prof. Dr. Natalia Gagarina'nın “Türk-Alman İki Dilli Çocuklarda İlk Kelimelerden İlkokula Kadar Özgün/Özgün Olmayan Dil Bilgisi Sistemleri Oluşumuna Eleştirel Bir Bakış” başlıklı konuşması ile devam etti. Ardından Rouen Normandie Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Ali Akıncı, "İki Dilli Çocuklara Dil Öğretimi: Fransa’da Türkçe Örneği ile Son Gelişmeler" başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.

Çalıştay Oturumlar, Sunumlar ve Atölye Çalışmalarıyla Sürdü

Açış konuşmaları ve alanında akademisyenlerin gerçekleştirdiği sunumların ardından çalıştay, iki gün boyunca süren oturumlar, sunumlar ve atölye çalışmaları ile devam etti. Bu kapsamda birinci gün Rektörümüz Prof. Dr. Cemal Yıldız'ın başkanlığında müzakere formatında düzenlenen "Avrupa ve Dünyada İki Dillilere Yönelik Eğitim Politikaları" başlıklı birinci oturumda, "Politika yapıcıları ve amaçlar, İki dillilik bağlamında kültürel uyum, kültürlerarası iletişim, kültürlerarası etkileşim, kültürlerarası yeterlilik ve aracılık, kimlik, aidiyet vb., Avrupa’da Türk nüfusu; Türk nüfusa erişebilirlik, Avrupa’daki iki dillilerin dil yeterlilikleri, Avrupa ve dünyada iki dillilere yönelik eğitim politikaları ve çalışmalar, Türkçe derslerinin ilgili ülkenin müfredatındaki yeri, Avrupa Konseyinin (Avrupa Modern Diller Merkezi) iki dillilerin eğitimine yönelik politikaları ve dokümanları" konuları ele alındı. Ardından Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Mahmut Mustafa Özdil'in oturum başkanlığında, MEB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Tuba Korkmaz ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Abdulhadi Turus’un katılımıyla panel şeklinde gerçekleştirilen "Kurumlar ve Faaliyetleri" başlıklı ikinci oturumda ise "Avrupa’da iki dillilerin eğitimine ilişkin kurum ve kuruluşların faaliyetleri, politika ve stratejileri, müfredat ve materyal çalışmaları (MEB, YTB, STK’ler, eyaletlerin faaliyetleri, dernekler, halk eğitim merkezleri, belediyeler), İlgili kurumların faaliyetleri kapsamında Türk nüfusa erişebilirliği, Kurumlar arası iş birlikleri (11. Kalkınma Planı kapsamında yurt dışı Türklere yönelik ilgili kurumların iş birliği imkânları) gibi konular irdelendi. 

Çalıştayın ikinci günü Potsdam Üniversitesinden Prof. Dr. Christoph Schröder’in “Almanya’da Türkçenin Konumu ve Türkçe Dersi İçin Sonuçları” başlıklı sunumu ile başladı. Sunumun sonrasında Türkiye Maarif Vakfı Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Daire Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gültekin'in oturum başkanlığında "Öğrenme İçerikleri" başlığıyla atölye çalışması olarak gerçekleştirilen üçüncü oturumda, "Türkiye Maarif Vakfı İki Dillilere Türkçe Öğretimi Modeli değerlendirmesi, MEB’in Türkçe ve Türk Kültürü Müfredatı ve materyalleri, YTB’nin iki dilli Türk çocuklarına yönelik eğitim materyalleri, Mahallinde hazırlanan eğitim materyalleri ve özellikleri, Dijital materyaller ve erişebilirlik" konuları incelendi. Ardından Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Aysel Uzuntaş'ın başkanlığında "Öğretici Nitelikleri" başlığıyla atölye çalışması şeklinde düzenlenen dördüncü oturumda, "Öğretici niteliklerinde mevcut durum ve sorunlar; öğretici niteliklerinin belirlenmesine yönelik ihtiyaç analizi, Öğretici nitelikleri vizyonu ve TAÜ’nün öğretici nitelikleri modeli, Yükseköğretimde öğretici niteliklerinin geliştirilmesi" başlıkları irdelendi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş Çalıştayı Katılımlarıyla Teşriflendirdi

Çalıştayın ikinci gününün öğleden sonra oturumları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın katılımlarıyla gerçekleştirildi. Göktaş, iki dillilere Türkçe öğretimi süreçleri kapsamında ailenin rolü ve işlevi konulu konuşmasıyla katılımcılara seslendi. Bakan Göktaş’ın konuşmasının ardından Bielefeld Uygulamalı Bilimler Üniversitesinden Prof. Dr. Yüksel Ekinci'nin başkanlığında atölye çalışması şeklinde gerçekleştirilen beşinci oturumda ise "Ailenin Rolü ve İşlevi" başlığı altında, "İki dilli Türk çocukların Türkçe öğrenmelerinde ailenin tutumu çocukların Türkçe öğrenimini nasıl etkilemektedir? Ailenin tutumu olumlu yönde nasıl değiştirilebilir? İki dilli Türk çocuklara Türkçe öğretiminde ailenin rolü ve işlevi nasıl geliştirilebilir? Eğitim süreçlerine aile katılımı için neler yapılmalı?" sorularına cevaplar arandı. Sonrasında "Ölçme ve Değerlendirme/Sertifikalandırma" başlığıyla Doç. Dr. Ayfer Sayın'ın oturum başkanlığında atölye çalışması olarak düzenlenen altıncı oturumda, "Örgün eğitim kapsamında iki dillilerin sınıf içi gelişimlerini izleme ve geri bildirim süreçleri etkin bir şekilde nasıl gerçekleştirilir?, Yaygın eğitim kapsamında düzenlenen eğitimlerin iki dillilerin sınıf içi gelişimlerini izleme ve geri bildirim süreçleri etkin bir şekilde nasıl gerçekleştirilir? Sertifikalandırma ve geçerlilik, Dijital ve çevrim içi değerlendirme süreçlerinden nasıl yararlanılır?" konuları çerçevesinde incelemelerde bulunuldu.

Uluslararası İki Dillilere Türkçe Öğretimi Çalıştayı, iki gün boyunca iki dillilere yönelik eğitim faaliyetlerinin değerlendirilmesinin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Cemal Yıldız ve Türkiye Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Türkben’in konuşmalarıyla gerçekleştirilen Değerlendirme-Kapanış Oturumu ile sona erdi. Rektörümüz ve Türkben çalıştayın oldukça verimli bir şekilde gerçekleştiğini belirterek çalıştaya katılım gösterenlere ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti. Çalıştayın ardından bir sonuç kitapçığının hazırlanacağını belirten Rektörümüz, elde edilen çıktıların ileride gerçekleştirilecek çalışmalar için ufuk açıcı olacağını ifade etti. Uluslararası İki Dillilere Türkçe Öğretimi Çalıştayı iyi dilek temennilerinin ardından son buldu.