Almanya, Türkiye ve AB İlişkilerine Yeni Bakış

Köln Üniversitesi Türkiye ve AB Araştırmaları Merkezi (CETEUS), Türk-Alman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Merkezi (TAGU) ile INSITER -Inside the Turkey-EU Relations Jean Monnet Modülü tarafından organize edilen ve DAAD tarafından desteklenen “New Political Challenges for Germany, Turkey and the EU” başlıklı sempozyumun 5.si 18 Mayıs 2018 tarihinde Türk-Alman Üniversitesi Beykoz kampüsünde, akademi, sivil toplum dünyası ve farklı üniversite öğrencilerinden oluşan 100’ü aşkın davetlinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Fotoğraf:Koray Güçin

Sempozyumun açılış konuşmaları, Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil AKKANAT, Köln Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türk-Alman Konsorsiyumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Wolfgang WESSELS ve Türk-Alman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Murat ERDOĞAN tarafından yapıldı. Açılış konuşmalarını takiben ana konuşmacılar, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyon Başkanı Büyükelçi Christian BERGER ve Avrupa İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Mehmet Kemal BOZBAY söz alarak AB, Almanya ve Türkiye ilişkilerindeki son gelişmeleri ve gündemdeki gelişmelerin bu ülkelerin ilişkilerindeki rolünü aktardıkları konuşmalarını yaptı.

TAÜ Rektörü Prof. Dr. Halil AKKANAT

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyon Başkanı Büyükelçi Christian BERGER

Avrupa İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Mehmet Kemal BOZBAY

Fotoğraf: Gülsüm ŞAHAN

Konuşmaların ardından sempozyum, AB-Türkiye ilişkilerinin bugünü ve geleceğini konu alan “Introductory Panel: Present and Future of EU-Turkey Relations” başlıklı açılış paneli ile devam etti. Prof. Dr. Hartmut MARHOLD (CIFE- Centre International de Formation Européenne) tarafından yönetilen panelde AB-Türkiye ilişkilerinin bugünü ve geleceği Prof. Dr. Sinem Akgül AÇIKMEŞE (Kadir Has Üniversitesi), Prof. Dr. Mathias JOPP (IEP- Institute for European Politics), Prof. Dr. Atila ERALP (ODTÜ, İstanbul Politikalar Merkezi) ve INSITER Jean Monnet Modülü Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Ebru TURHAN (Türk-Alman Üniversitesi) tarafından tartışıldı. AB-Türkiye ilişkileri dönemsel olarak inişli çıkışlı bir seyir izlese de, AB ve Türkiye’nin karşılıklı ve zorunlu olarak birbirine muhtaç oluşunun vurgulandığı ve farklı araştırma açılarından Türkiye- AB ilişkilerinin geçmişi, geleceği ve bugününün değerlendirildiği panelde, ayrıca AB-Türkiye ilişkilerinin gelecekteki muhtemel kurumsal mimarisi tartışıldı.

ODTÜ İstanbul Politikalar Merkezi, Prof. Dr. Atila Eralp

Fotoğraf: Gülsüm ŞAHAN

AB, Türkiye ve Almanya üçgeninde mülteci krizinin konuşulduğu ikinci oturumun moderasyonu Prof. Dr. Kai OPPERMANN (Sussex Üniversitesi) tarafından üstlenildi. “EU, Turkey, Germany Triangle in View of the Refugee Crisis” başlıklı bu oturumda ise Dr. Günter SEUFERT (SWP- (German Institute for International and Security Affairs), Doç. Dr. Deniz Şenol SERT (Özyeğin Üniversitesi) ve Prof. Dr. M. Murat ERDOĞAN (Türk-Alman Üniversitesi) sunumlarını gerçekleştirdi. Panelde, mevcut mülteci krizinin AB ülkelerine etkileri, Türkiye’nin Suriyeli mülteciler sebebiyle karşılaştığı zorluklar ve uyguladığı politikalar ve son olarak AB ve Türkiye arasında imzalanan geri kabul anlaşmasının mülteci krizinin çözümündeki rolü ve eksiklikleri tartışıldı.

SWP- German Institute for International and Security Affairs, Dr. Günter SEUFERT

Fotoğraf: Gülsüm ŞAHAN

Sempozyumun “German-Turkish Diaspora Policies: Latest Trends and Impact on Bilateral Dialogue” başlıklı son oturumunda, Alman-Türk diaspora politikaları ele alınarak, Doç. Dr. Thomas KRUMM (Türk-Alman Üniversitesi) başkanlığında Prof. Dr. Ayhan KAYA (Bilgi Üniversitesi), Dr. Yaşar AYDIN (Evangelische Hochschule Hamburg) ve Dr. Öğretim Üyesi Enes BAYRAKLI (Türk-Alman Üniversitesi) konu hakkında konuşmalarını yaptı. Panelde, Türkiye ve Almanya hükümetlerinin Almanya’daki Türk göçmenler hakkındaki politikaları ele alındı, tarafların birbiriyle uyumlu politikalar yürütmediği noktalara ışık tutuldu ve bunun sonuçları değerlendirildi. Ayrıca Avrupa’da görülen Islamophobia’nın Türk göçmenlerin Avrupa’ya entegrasyonu üzerindeki etkileri incelendi.

Evangelische Hochschule Hamburg, Dr. Yaşar AYDIN

Fotoğraf: Gülsüm ŞAHAN

TSKB Yönetim Kurulu üyesi ve emekli Büyükelçi Mithat RENDE’nin AB ve Türkiye ilişkileri çerçevesinde enerji politikalarındaki son gelişmeleri değerlendirdiği konuşmasının ardından, Prof. Dr. M. Murat ERDOĞAN, Dr. Öğretim Üyesi Ebru TURHAN, Dr. Öğretim Üyesi Deniz KURU ile Prof. Dr. Wolfgang WESSELS tarafından yapılan kapanış konuşmaları ile sempozyum sonlandırıldı.

TAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakülte Koordinatörü, Prof. Dr. Wolfgang WESSELS

Prof. Dr. Murat ERDOĞAN

Dr. Öğr. Üyesi Deniz KURU

Fotoğraf: Gülsüm ŞAHAN

Bu sayfa 27-6-2018 11:25 tarihinde güncellendi.