İslam Bilim ve Teknoloji Tarihine Bir Bakış

TAÜ ''Kültürlerarası Yönetim'' Yüksek Lisans ve ''Kültür ve İletişim Bilimleri'' Lisans öğrencileri, bilginin kültürler arasındaki seyahatine tanık oldular.

TAÜ ‘‘Kültürlerarası Yönetim’’ Yüksek Lisans ve ‘’Kültür ve İletişim Bilimleri’’ Lisans öğrencileri

Dr. Detlev Quintern’in eşliğinde gerçekleşen İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi gezisinde öğrencilere; Arap-İslam medeniyetinde bilginin Antik Çağ’dan nasıl devralınıp geliştirildiği ve yeni tasavvur ve icatların elde edilmesiyle, bilim ve kültürün medeniyetler arasında birbirinden kopuk olmadığı, aksine bir bütünlük arz ederek, bilim tarihinin insanlığın ortak bir mirası olduğu gösterildi.

İslam bilim tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından kurulan ayrıcalıklı müzede sergilenen eserler, İslam bilim insanlarının ortaya koydukları yazılı kaynaklardaki tarif ve çizimlere dayanarak yeniden inşa edilen alet, cihaz, model ve maket koleksiyonundan oluşmaktadır.

Sergilenen icatlar geniş bir tarihi yelpazeyi kapsadığından, astronomiden coğrafyaya, saat teknolojisinden fizik, matematik-geometri ve tıp bilimlerinin İslam dünyasındaki gelişimi ve bilimsel ilerleme sürecini etkileyici biçimde gözler önüne sermektedir.

Gülhane Parkında bulunan müzenin bahçe kısmında, Halife el-Me’mun’un 9. yüzyılda yaptırdığı dünya haritasının kopyası olan yerküre, iç kısmında ise, 1362 yılında inşa edilen su ve ağırlık prensibine göre çalışan en eski su saati yer almaktadır.

Bu sayfa 27-2-2018 14:22 tarihinde güncellendi.